Skip to main content

Algemeen

Therapeutische elastische kousen (TEK) worden vaak steunkousen genoemd. De elastische kousen zijn bedoeld om extra druk te geven aan een arm of been, om oedeem tegen te gaan. Een TEK kan worden geadviseerd door uw huidtherapeut bij eigenlijk elke vorm van oedeem, bij chronische veneuze insufficiëntie, na wondroos of diepe veneuze trombose. Wanneer mensen een staand beroep hebben of zwanger zijn worden elastische kousen vaak geadviseerd om het ontstaan van spataderen of trombose te voorkomen.

Huidzorg Harderwijk

Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.

Maak direct een afspraak

Ontstaanswijze

We kennen verschillende soorten oedeem: lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.

Onder het kopje oedeemtherapie vindt u meer informatie over deze vormen van oedeem.

Behandeling

Er bestaan twee soorten elastische kousen, rond- en vlakbrei elastische kousen. Daarbij zijn er verschillende drukklassen mogelijk.
Uw huidtherapeute zal aan de hand van het soort oedeem en uw klacht, bepalen welk soort kous voor uw geschikt is.

Therapeutische elastische kousen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarbij motieven in de stof ook tot de mogelijkheid behoren.

Soorten TEK

 • Rondbrei
  Rondbrei kousen worden uit één stuk gebreid en hebben geen naad. Tijdens het breien van de kousen blijft het aantal steken gelijk.  Om toch vorm in de kousen te krijgen wordt er bij de enkel strakker gebreid en richting de knie steeds losser. De rondbrei kousen zijn relatief dun en daardoor nauwelijks van panty’s te onderscheiden. Een rondbrei kous wordt geadviseerd bij vermoeide benen en lichte tot middelmatige chronische veneuze insufficiëntie.
 • Vlakbrei
  Vlakbrei kousen zijn elastische kousen met een naad. De kousen worden gebreid als een vlakke lap, er kunnen meer of minder steken worden toegevoegd of afgehaald. Deze kousen kunnen zeer goed op maat worden gemaakt. Hierdoor wordt er een exacte drukverdeling gerealiseerd.
  Een vlakbrei kous wordt geadviseerd bij lymfoedeem, lipoedeem of benen met afwijkende vormen.

Drukklassen

Therapeutisch elastische kousen worden onder verdeeld in vier drukklassen.

Klasse I:

Deze klasse wordt ingezet bij geringe problemen, er bestaan enigszins klachten van een zwaar vermoeid gevoel. Deze klasse wordt door de zorgverzekeraar niet vergoed. Kousen met een drukklasse I zijn in de winkel te verkrijgen.

Klasse II:

Deze drukklasse wordt veel ingezet door de huidtherapeute. Met name bij spataderen, tijdens de zwangerschap, na spatader behandelingen of na genezing van een open been.

Klasse III:

Deze therapeutische elastische kous geeft sterke compressie en wordt voornamelijk ingezet bij diepe veneuze trombose, na genezing van een open been, lymfoedeem of chronisch veneuze insufficiëntie.

Klasse IV:

Deze drukklasse verzorgt een zeer sterke compressie, deze therapeutisch elastische kous is bedoeld voor patienten met zeer ernstige veneuze aandoeningen, hevige vormen van lymfoedeem en elefantiasis.

Adviezen

 • Het onderhoud van de therapeutische elastische kousen is van zeer groot belang. De kousen dienen regelmatig te worden gewassen (>3 x p. wk.) om de elasticiteit te waarborgen.
 • Slijtage kunt u voorkomen door sokken of pantykousjes te dragen over de elastische kousen.
 • Therapeutische elastische kousen hebben een levensduur van zes tot 7 maanden, om deze reden krijgt u twee stuks of twee paar vergoed van uw zorgverzekeraar. Wanneer u de nieuwe kousen heeft ontvangen van uw huidtherapeut, is het de bedoeling dat u de nieuwe elastische kousen gaat dragen. De oude kousen geven niet meer de juiste druk, wanneer u de oude kousen blijft dragen bestaat de kans dat de klachten terug komen.
 • De huid droogt vaak uit onder de therapeutisch elastische kous. Daarom is het van belang de huid goed te verzorgen. Het wordt afgeraden de huid in te smeren met een normale bodylotion, omdat het vet van de bodylotion de elastische vezels in de kousen aantast. Hierdoor kan de kous niet meer de optimale druk geven. Wij adviseren de  pH5 bodylotion van Eucerin®, deze kan gebruikt worden onder de steunkous zonder de elastische vezels aan te tasten.

Vergoeding

Uw zorgverzekeraar vergoed doorgaans 2 stuks therapeutische elastische kousen per kalenderjaar.Voor vergoeding heeft u een verwijzing van de arts of specialist nodig.

Heeft dit artikel u geholpen?

Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht


  Check a.u.b. uw spambox, het is mogelijk dat onze mail in deze box terechtkomt.