Skip to main content

Algemeen

Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij mensen die door een trauma, operatie of aangeboren afwijking een beschadiging aan het lymfesysteem hebben. Afvalstoffen kunnen niet door het lichaam afgevoerd worden en oedeem ontstaat. Het is verstandig oedeem zo spoedig mogelijk te laten behandelen, oedeem kan verharden en de huid kan verkleuren. Ook kunnen er bewegingsbeperkingen optreden.

Huidzorg Harderwijk

Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.

Maak direct een afspraak

Door het oedeemgebied door middel van manuele lymfedrainage te behandelen, zal de druk in het oedeemgebied verminderen. Er ontstaat een verbeterde afvoer van lymfevocht, het pijnlijke of strakke gevoel wordt minder of verdwijnt geheel en de bewegingsbeperking wordt opgeheven. Doordat het oedeem afneemt zal dit ook het genezingsproces bevorderen en zal de vorming van littekenweefsel worden beperkt.

Adviezen

 • Door goed te blijven bewegen worden de lymfevaten gestimuleerd vocht af te voeren. Dit kunt u bewerkstelligen door middel van; wandelen, fietsen, zwemmen of fitness (onder begeleiding).
 • Sporten waarbij u veel plotselinge bewegingen maakt worden afgeraden.
 • De huidtherapeut kan u ook oefeningen meegeven die u thuis kunt uitvoeren, waardoor de therapie afhankelijkheid kan worden gereduceerd.

Behandeling

Manuele lymfedrainage is een zachte massage behandeling; door middel van een pompende beweging wordt het lymfesysteem geactiveerd. De huidtherapeut past oedeem- en fibrosegrepen toe, hierdoor kunnen de lymfevaten oppervlakkig in de huid worden gestimuleerd meer afvalstoffen af te voeren. Door de oedeemgrepen wordt het oedeem verplaatst naar een gebied waar het lymfesysteem nog wel goed werkt. Door middel van de fibrosegrepen maakt de therapeut verhard weefsel soepeler, zodat ook hier het oedeem makkelijker afgevoerd kan worden.

Oedeemtherapie is een langdurig traject, meestal zal de therapeut ervoor kiezen om te starten met een intensief behandeltraject van twee keer per week. Wanneer het oedeem gereduceerd wordt, zal de behandelfrequentie worden afgebouwd.

Vergoeding

De vergoeding voor oedeemtherapie door een huidtherapeut zijn afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of zorgverzekeraar om na te gaan welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij vergoeding: de behandelingen worden door Huidzorg Harderwijk ingediend bij uw zorgverzekeraar en hoeft u niet vooraf zelf te betalen.

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft dit artikel u geholpen?

Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht


  Check a.u.b. uw spambox, het is mogelijk dat onze mail in deze box terechtkomt.