Skip to main content

Algemeen

Sommige huidaandoeningen gaan gepaard met pigmentstoornissen in de huid. Pigmentstoornissen kunnen het gevolg zijn van ontstekingen, infecties, auto-immuunstoornissen, aangeboren defecten, stofwisselingsstoornissen of hormoonstoornissen. De kleur van de huid kan ten gevolge van een stoornis in de pigmentatie meer of minder pigment bevatten, waardoor kleurverschillen in de huid optreden.

Huidzorg Harderwijk

Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.

Maak direct een afspraak

Indicaties

De huidtherapeute kan verschillende vormen van pigmentstoornissen behandelen door middel van camouflagetherapie. De volgende indicaties kunnen in aanmerking komen voor camouflagetherapie:

 • Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een pigmentstoornis waarbij in de huid donker gepigmenteerde vlekken ontstaan. De precieze oorzaak voor melasma is onbekend. Er is wel sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Een aantal risicofactoren zoals zwangerschap of hormonale veranderingen, uv-straling en cosmetica kunnen samenhangen met het ontstaan of verergeren van de vlekken. De pigmentstoornis kan afnemen wanneer de risicofactor bestreden wordt, maar het pigment kan ook chronisch van karakter zijn. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals of op de armen aanwezig. Ondanks het feit dat melasma een goedaardige kwaal is, kunnen de vaak ontsierende vlekken een belasting vormen.

 • Vitiligo

Vitiligo is een pigmentstoornis die wordt gekarakteriseerd door het verliezen van pigment in huid en haar. Hierdoor ontstaan scherp begrensde melk-witte plekken van verschillende grootte en vorm. De plekken kunnen zich geleidelijk uitbreiden en hebben vaak een rand die donkerder is dan de normale huid. Vitiligoplekken komen met name voor rondom lichaamsopeningen en in de lichaamsplooien bij de geslachtsorganen, op drukplaatsen, op handen en voeten, op plaatsen van herhaald trauma en in het gezicht. De precieze oorzaak van vitiligo is onbekend, wel blijken de pigmentcellen die in het onderste deel van de opperhuid voorkomen, totaal te ontbreken.

Behalve het feit dat vitiligoplekken cosmetisch storend zijn, kan de aangedane huid door het ontbreken van het tegen de zon beschermend pigment, zeer gemakkelijk verbranden in de zon. Mensen met vitiligo moeten de aangetaste huiddelen dan ook extra beschermen tegen de zon.

 • Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor is een vrij veel voorkomende gistinfectie van de huid, die vooral in de zomer optreedt. Het wordt veroorzaakt door de gist Malassezia furfur. Deze komt veel op de huid voor, maar veroorzaakt meestal geen duidelijk zichtbare infectie. Waarom de gist bij sommige mensen wel aanleiding geeft tot duidelijke huidafwijkingen is niet duidelijk.

Typisch voor pityriasis versicolor zijn één tot enkele centimeters grote plekken, die vooral op borst en rug zijn gelokaliseerd. De plekken zijn doorgaans minder gepigmenteerd dan de niet aangedane huid, vooral bij gepigmenteerde of door de zon gebruinde huid. Dit komt omdat door de gistinfectie de werking van de pigmentcellen gedeeltelijk blokkeert. Bij de heel blanke huid zijn de aangedane plekken vaak juist iets donkerder dan de normale huid. Aan de rand van de vlekken is een heel fijne schilfering te zien.
De gistinfectie kan effectief worden bestreden met crème of tabletten die op recept door uw huisarts kunnen worden voorgeschreven. Zodra de gistinfectie afdoende is bestreden kan de huid weer normaal pigmenteren. Een goed gedoseerde zonblootstelling kan de pigmentatieverschillen van de huid vrij snel opheffen. Pityriasis versicolor heeft helaas de neiging om na verloop van tijd opnieuw op te spelen. Camouflagetherapie kan uitkomst bieden wanneer de infectie chronisch van aard is.

 • Postinfammatoire hyper/hypopigmentatie

Een postinflammatoire hyper- (te veel pigment) of hypo- (te weinig pigment) pigmentatie kan ontstaan na het doormaken van kleine wondjes, ontstekingen of een huidirritatie. In principe kunnen deze plekken op elke leeftijd en op elke plek van de huid voorkomen.

De toe- of afname van pigment is het gevolg van een ontsteking (inflammatie), waardoor pigmentcellen worden gestimuleerd. Dit extra pigment is soms oppervlakkig, maar meestal wat dieper in de huid gelegen.
Het is belangrijk om de oorzaak van de irritatie te achterhalen en deze te behandelen. Bij een oppervlakkige hyperpigmentatie kunnen pigmentonderdrukkende producten, peelings of microneedling worden toegepast met als doel afname van de pigmentatie. Uiteraard is het van groot belang om dagelijks zonbescherming te gebruiken.

 • Littekens

Littekens ten gevolge van chirurgische ingrepen of brandwonden kunnen genezen met hyperpigmentatie, waardoor het litteken donkerder gekleurd is. Ook kan het aspect van de huid ter plaatse van het litteken rood, bobbelig of verheven zijn, waardoor het litteken cosmetisch erg storend kan zijn. Camouflagetherapie kan in dit geval worden toegepast zodat het litteken minder opvallend wordt.

 • Wijnvlek (naevus flammeus)

Een wijnvlek is een aangeboren vaataandoening, waarbij de bloedvaten in de huid zijn uitgezet. De aangedane vaten zetten in de loop van het leven uit, waardoor een wijnvlek op den duur een hobbelig aspect kan krijgen. Een wijnvlek manifesteert zich vooral in de hals en het gezicht.

 • Haemangioom

Haemangiomen zijn in- of op de huid gelegen afwijkingen die bestaan uit grote hoeveelheden kleine bloedvaatjes. Doorgaans manifesteert een haemangioma zich als een roodverkleurde verheven afwijking. Sommige zijn reeds bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte. Anderen ontstaan juist op oudere leeftijd.

 • Rosacea

Rosacea is een sterk ontsierende huidafwijking in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, aangezien rosacea gepaard gaat met ontstekingen. Rosacea ontstaat doorgaans na het 30e levensjaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Rosacea is een hardnekkige aandoening, die goed te behandelen is. De afwijkingen hebben echter de neiging steeds weer de kop op te steken.

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel zijn factoren bekend die een bestaande rosacea kunnen beïnvloeden, waaronder voeding, geneesmiddelen, klimaat,overgevoeligheid en infecties.

 • Couperose/ teleangiëctasieën

Couperose ontstaat door een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. De vaatjes kunnen oppervlakkig of dieper gelegen zijn en zijn chronisch van karakter. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Behandeling

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van camouflageproducten van Dermacolor en Lycogel. Deze producten bevatten hoge concentratie  pigmenten die zorgen voor een optimale dekking. De producten zijn speciaal ontwikkeld voor de aangedane en gevoelige huid en bevatten ingrediënten die voor een uitstekende verdraagzaamheid van de huid zorgen.

Dermacolor

Door middel van Dermacolor camouflagecrème worden kleurverschillen in de huid minder zichtbaar gemaakt. Het zorgt er niet voor dat de stoornis verbetert of geneest. In tegenstelling tot een reguliere foundation bevatten de producten van Dermacolor een hogere concentratie pigmenten. Het camouflageproduct wordt in een dunne laag aangebracht op het te behandelen huidgebied, waardoor een dekkend effect wordt bereikt. Daarna wordt het gecamoufleerde gebied waterbestendig en veegvast gemaakt met behulp van een fixeerpoeder/spray.

De huidtherapeute leert u vervolgens op welke wijze u de camouflage zelf toe kunt passen. De camouflagebehandeling kan dagelijks worden toegepast, echter het is ook mogelijk deze methode incidenteel toe te passen voor een feestje of een foto.

Lycogel

Voor dagelijks gebruik kan ook de Lycogel worden toegepast. Dit is een ademende camouflage die de huid op cellulair niveau met zuurstof verrijkt. Hierdoor is het product uitermate geschikt om direct toe te passen na een huidtherapeutische behandeling. Dit zorgt ervoor dat de huid niet alleen gecamoufleerd als gekalmeerd wordt.

Lycogel bevat het middel LYCG (live yeast cell derivative). Dit is een krachtig vochtinbrengend middel dat ontstekingen tegengaat en het genezingsproces van wonden bespoedigd. Het vergroot de zuurstofopname en stimuleert levende cellen om beschermende enzymen te produceren.

Bewezen is dat Lycogel geschikt is voor alle huidtypen omdat deze niet irriterend is voor mensen met rosacea, vitiligo, dermatitis of acne. Daarentegen kalmeert het de huid en bied het bescherming tegen toekomstige schade door extreme invloeden en UV-straling.

De Lycogel  is verkrijgbaar in 10 kleuren en kan indien nodig in laagjes worden aangebracht voor een perfecte natuurlijke dekking. Lycogel bevat een SPF 30, is parabenen-vrij en geeft niet af op kleding. Bovendien is het product waterbestendig (tot ongeveer 90 min).

Vergoeding

De vergoeding voor camouflagetherapie door een huidtherapeut is afhankelijk van de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of zorgverzekeraar om na te gaan welke rechten op vergoeding u hebt.

De factuur van de behandeling dient contact of per pin betaald te worden in de praktijk. vervolgens kunt u zelf de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar.

Voor camouflagetherapie heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Heeft dit artikel u geholpen?

Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht


  Check a.u.b. uw spambox, het is mogelijk dat onze mail in deze box terechtkomt.