Skip to main content

Algemeen

Elektrocoagulatie is een behandelmethode waarbij met een minuscuul naaldje stroom in het bloedvaatje in de huid wordt gebracht, waardoor aan de punt van de naald grote warmte ontstaat. Hierdoor stollen de eiwitten in het bloed, waarna het bloedvaatje verschrompelt. Deze therapie kan worden toegepast bij teleangiëctasieën (kleine bloedvaatjes), couperose, spidernaevi en bloedblaartjes en geeft een goed resultaat. Ook de steeltjes van fibroma (steelwratjes) worden met deze methode net boven de huid doorgebrand, waarna een klein korstje ontstaat dat na enige dagen vanzelf van de huid valt.

Huidzorg Harderwijk

Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.

Maak direct een afspraak

Behandeling

Bij een groot aantal oneffenheden kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. De behandelingen zullen dan met een tussentijd van twee weken op elkaar volgen, zodat de huid tijdig kan herstellen.

De behandeling is niet erg pijnlijk, er wordt voornamelijk een lokale warmtesensatie waargenomen. Na de behandeling wordt de huid gekoeld met een speciale gel. De behandelde plek vertoont na afloop wat roodheid, die doorgaans na enkele uren wegtrekt.

Indicaties

Deze indicaties kunnen door middel van elektrocoagulatie worden behandeld:

 • Milia

Miliën worden ook wel gerstekorrels genoemd. Het zijn veel voorkomende kleine cysten van de huid. Meestal gaat het om talrijke, speldenknopgrote verhevenheden die vooral op een droge huid voorkomen, met name rond de ogen. Het betreft zeer oppervlakkige cysten in de follikels die gevuld zijn met hoornmassa (dode huidcellen). Elektrocoagulatie kan de oplossing zijn wanneer de afwijking niet spontaan verdwijnt. Miliën kunnen ook verwijderd worden door het inkerven van het bovenste huidlaagje, waarna de hoornmassa eruit kan worden geduwd.

 • Fibroma (steelwratjes)

Steelwratjes komen vaak voor in het gezicht, op de hals en onder de oksels. Ze zijn daardoor ontsierend en/ of irriterend. Het zijn geen echte wratjes, maar onschuldige huidtumoren. Ze zijn makkelijk en snel te verwijderen door middel van elektrocoagulatie.

 • Dermatosis papulosa nigra

Deze kleine donkerbruin tot zwart gekleurde goedaardige tumortjes komen voor bij mensen met een gepigmenteerde huid. De afwijking komt met name voor in het gezicht en op de hals en geeft vooral cosmetische klachten. De aandoening behoort tot de normale fysiologische veranderingen van de huid en komen met name op hogere leeftijd voor. Deze huidoneffenheden zijn goed te verwijderen met elektrocoagulatie. Omdat de te behandelen huid en de dermatosis papulosa nigra beide veel pigment bevatten, bestaat er een kleine kans dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is. Dit kan een paar weken aanhouden, maar verdwijnt doorgaans vanzelf.

 • Teleangiëctasieën

Teleangiëctasieën zijn chronisch verwijde haarvaatjes die meestal voorkomen op de wangen en makkelijk te behandelen zijn door middel van elektrocoagulatie. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig om alle bloedvaatjes te kunnen behandelen.

Nazorg

Na de behandeling heeft de huid rust nodig en dient zo min mogelijk geïrriteerd te worden. Vermijd wisselende klimaatverschillen, kruidig eten, alcohol en vaatverwijdende medicatie. Om een snelle en goede genezing van de huid te bewerkstelligen zijn de volgende punten van belang:

 • Vermijd de eerste 24 uur na de behandeling warmte (heet douchen/baden of intensief sporten)
 • Vermijd de eerste 24 uur na de behandeling het nuttigen van alcohol
 • Vermijd de eerste week na de behandeling niet in de zon/ onder de zonnebank.
 • De huid zo min mogelijk irriteren (peeling, geparfumeerde crèmes)
 • Niet aan eventuele korstjes krabben, deze genezen vanzelf.

Vergoeding

De vergoeding voor elektrocoagulatie door een huidtherapeut is afhankelijk van de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of zorgverzekeraar om na te gaan welke rechten op vergoeding u hebt.

De factuur van de behandeling dient contact of per pin betaald te worden in de praktijk. Vervolgens kunt u zelf de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar.

Voor elektrocoagulatie heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Heeft dit artikel u geholpen?

Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht


  Check a.u.b. uw spambox, het is mogelijk dat onze mail in deze box terechtkomt.