Door een aangeboren afwijking, operatie of trauma kan het lymfesysteem beschadigd raken. Hierdoor kan weefselvocht niet voldoende worden afgevoerd, waardoor oedeem (vochtophoping) in het lichaam kan ontstaan.
Algemeen
Huidzorg Harderwijk
Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.
Maak direct een afspraakHet lymfesysteem
Het lymfestelsel is het reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Het bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, dat zich verspreid door het hele lichaam. Lymfevaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. In de lymfeknopen wordt het weefselvocht gefilterd, waardoor eventuele ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Vooral in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen die als filter werken.
Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem. Dit heeft tot gevolg dat overtollig weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd. U ervaart hierdoor een -soms pijnlijke- zwelling en stijfheid. Deze storing kan aangeboren zijn. In dit geval is sprake van een primair lymfoedeem. Een secundair lymfoedeem treedt meestal op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Dit kan zijn na een borstbesparende operatie of een borstamputatie waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld borst, arm of been.
Veneus oedeem
Veneus oedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem dat ontstaat in de benen. Doordat bij veneuze klachten de aders in de benen niet meer goed functioneren, kunnen ze het bloed niet meer goed terugpompen naar het hart. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen als gevolg van chronische veneuze insufficiëntie (CVI).
Lipoedeem
Lipoedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en vetophoping, dat ontstaat in de (boven)benen en soms in de (boven)armen. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, wel aanwezig bij lymfoedeem en veneus oedeem. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Pijn en een koud gevoel, vooral van de onderbenen, zijn veel voorkomende klachten behorend bij lipoedeem.
Behandeling
De behandeling van lymf-, veneus- en lipoedeem bestaat doorgaans uit oedeemtherapie (manuele lymfedrainage in combinatie met ambulante compressietherapie) en lymfetaping. Manuele lymfedrainage is een zachte pompende massage die als doel heeft het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd. Bij ambulante compressietherapie worden zwachtels aangebracht die druk op de lymfevaten geven en zo een positieve invloed uitoefenen op de lymfedoorstroming. Hierdoor wordt het effect van de behandeling behouden. Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen, hierdoor wordt het lymfestelsel nog meer gestimuleerd. De behandeling vindt een tot twee keer per week plaats.
Tarief
Het tarief van oedeemtherapie is afhankelijk van de soort verzekering. Huidzorg Harderwijk brengt de behandelingen bij uw zorgverzekeraar in rekening. U hoeft de behandelingen dus niet vooruit te betalen.
Vergoeding
De vergoeding voor oedeemtherapie door een huidtherapeut zijn afhankelijk van de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of zorgverzekeraar om na te gaan welke rechten op vergoeding u heeft.
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding heeft u een verwijzing van een arts of specialist nodig.
Heeft dit artikel u geholpen?
Heeft dit artikel u geholpen?
Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.
Bianca van Nijhuis – de Boer
Erkend en gediplomeerd schoonheidsspecialiste en huidtherapeute.
Maak direct een afspraak