Skip to main content

Algemeen

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een aandoening van de talgklieren, waar vrijwel iedereen last van krijgt in de puberteit. Er bestaan ook vormen van acne die niet alleen in de puberteit voorkomen. Acne kan variëren van een milde vorm waarbij enkele ontstekingen voorkomen, tot een (zeer) uitgebreide vorm waarbij hevige onderhuidse ontstekingsinfiltraten ontstaan.

Huidzorg Harderwijk

Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.

Maak direct een afspraak

Ontstaanswijze

De huid bevat vrijwel overal talgklieren. Op bepaalde plaatsen is het aantal talgklieren aanzienlijk groter dan elders op het lichaam. Dit betreft het behaarde hoofd, het gezicht, de borst en de rug. Dit zijn dan ook de plaatsen waar acne het meest voorkomt. De talgklieren monden uit in haarzakjes. Talgklieren produceren talg (huidsmeer) wat belangrijk is voor de functie van de huid, bijvoorbeeld om niet uit te drogen. Wanneer de openingen van de haarzakjes door de talg verstopt raken, ontstaat acne.

Acne vulgaris

In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de borst en de rug worden groter en produceren meer talg. De talg wordt bovendien dikker van samenstelling. Acne vulgaris is een chronische ontsteking van de talgklierfollikel, gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters, pukkels en puistjes. De mee-eters zijn talgophopingen die de uitvoergang van de talgklier blokkeren. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte puntjes) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte puntjes). De talgophoping wordt versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte uitvoergang steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Factoren

Acne ontstaat door een combinatie van factoren:

 • Een verhoogde talgproductie, onder invloed van hormonen.
 • Een stoornis in het verhoorningsproces, onder invloed van hormonen.
 • Bacteriën die van nature in het haarzakje en de talgklieren aanwezig zijn.

  Bij sommige vrouwen treedt ongeveer een week voor de menstruatie een verergering van de acne op. Ook kan acne verergeren tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk ontstaat de acne in dit geval door een veranderde vochtigheid van de talgklierfollikel. Tijdens de menopauze kan acne verergeren of ontstaan onder invloed van een veranderde hormoonbalans. De hormoonbalans veranderd door een toename van androgenen (mannelijk geslachtshormoon).

Behandeling

De opbouw en frequentie van de acnebehandeling is afhankelijk van de ernst en het soort acne. De behandeling van acne door de huidtherapeut is met name gericht op het reinigen van de huid, waarbij mee-eters en puistjes worden verwijderd. Daarbij geeft de huidtherapeute adviezen over de dagelijkse verzorging van de huid en algemene leefregels, die zullen bijdragen aan het verminderen van de acne.
De behandelingen zullen in het begin kort op elkaar volgen, om zo een sneller resultaat te bereiken.

In een later stadium, wanneer de actieve ontstekingen onder controle zijn, kunnen behandelingen worden toegepast om de pigmentatie en/of littekens die overblijven na een ontsteking, te verminderen.  Hiervoor worden speciale peelings en/of microneedling toegepast.

Adviezen

 • Make-up op basis van vet of olie is niet goed voor een onzuivere huid. Gebruik liever make-up op waterbasis.
 • Maak de huid hoogstens tweemaal per dag schoon. Gebruik lauwwarm water en producten  geschikt voor de onzuivere huid.
 • Was regelmatig uw kussensloop zonder wasverzachter.
 • Niet krabben, peuteren of uitknijpen. Onzorgvuldig uitknijpen kan leiden tot ontstekingen of littekens. Laat witte comedonen en grote ontstekingen met rust. Zwarte comedonen en rijpe puistjes kunnen worden uitgeknepen met behulp van een warme douche of kompressen en een gaasje met alcohol.
 • Voor mannen; vermijd bij het scheren agressieve zeep en aftershave met alcohol. De voorkeur ligt bij elektrisch scheren. Wanneer u ervoor kiest met een mes te scheren, maakt deze dan goed schoon en vervang uw mesjes regelmatig.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, dit verergert acne.
 • Een gezonde leefstijl heeft invloed op de gesteldheid van de huid. Hiertoe behoren gezond eten met vooral veel fruit, veel water drinken, voldoende beweging, niet roken en voldoende nachtrust.

Vergoeding

De vergoeding voor acnetherapie door een huidtherapeut is afhankelijk van de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of zorgverzekeraar om na te gaan welke rechten op vergoeding u hebt.

De factuur van de behandeling dient contact of per pin betaald te worden in de praktijk, vervolgens kunt u zelf de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar.

Voor acnetherapie heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

 

Heeft dit artikel u geholpen?

Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht


  Check a.u.b. uw spambox, het is mogelijk dat onze mail in deze box terechtkomt.