Algemeen

Lymftaping wordt bij ons in de praktijk toegepast om de manuele lymfedrainage te ondersteunen. De lymftape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en wordt met een speciale techniek aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. Door het dragen van lymf tape wordt de circulatie 24 uur gedraineerd. Ook littekens, bloeduitstortingen en zenuwpijn kunnen effectief worden behandeld.

Huidzorg Harderwijk

Kwaliteit geregistreerde praktijk voor huid- en oedeemtherapie.

Maak direct een afspraak

Werking

De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan door het drukverschil vocht uit het omringende weefsel opnemen.
Onder de lymftape wordt prelymf (vrij vocht tussen de cellen) zo gemakkelijker opgenomen en dat zorgt weer voor een beter lymftransport naar de grotere lymfvaten.

Het effect van lymftape vindt vooral plaats in de bovenste laag van de huid, terwijl met manuele lymfdrainage ook diepere handgrepen kunnen worden toegepast.
De manuele lymfdrainage  werkt zo als voorbereiding voor een effectief aangebrachte lymftape, die 24 uur per dag doorwerkt.

Lymf taping na een ongeval of operatie

Na een ongeval of na een operatie ontstaat een zwelling in het weefsel door toename van vocht tussen de cellen. Hierdoor stijgt de weefseldruk, waardoor pijn ontstaat. Door de lokale zwelling bij een weefselirritatie zo snel mogelijk tegen te gaan, komt de bloedcirculatie weer op peil en kan het weefsel sneller herstellen.

Lymfe taping kan ook worden toegepast bij de behandeling van littekens (na bestraling), bloeduitstortingen en verhard (fibrotisch) weefsel. De lymftape zorgt ervoor dat bloedvaatjes en lymfvaatjes makkelijker ingroeien, waardoor weefsel sneller kan herstellen en zachter van structuur wordt.

Lymftaping bij zenuwpijn

Zenuwpijn kan ontstaan na een (borst)operatie waarbij lymfklieren worden verwijderd. Bij zenuwpijn ontstaat een overgevoeligheid in een door de operatie ongevoelig gebied. Kenmerkenede symptomen zijn een branderig en/of schrijnend gevoel, scherpe pijnscheuten of elektrische sensaties die niet reageren op gebruikelijke pijnstillers. De zenuwpijn kan op elk willekeurig moment ontstaan, doorgaans beginnend kort na of enkele maanden na de operatie. de aanwezigheid van lymfoedeem kan zenuwpijn verergeren.

Vergoeding

Lymftaping is een onderdeel van de oedeemtherapie. de vergoeding voor oedeemtherapie door een huidtherapeut is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis of zorgverzekeraar om na te gaan welke rechten op vergoeding u heeft.

Bij vergoeding: de behandelingen worden door Huidzorg Harderwijk ingediend bij uw zorgverzekeraar en hoeft u niet vooraf zelf te betalen.

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft dit artikel u geholpen?

Mocht u nog vragen hebben dan helpen wij u graag. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen of direct een afspraak met ons maken.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Uw bericht

Check a.u.b. uw spambox, het is mogelijk dat onze mail in deze box terechtkomt.