Pink Ribbon

By oktober 30, 2015Algemeen
Foto: Harry Schipper

Het einde van oktober borstkankermaand is in zicht. Een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen maand.

Aandacht voor borstkanker
In heel Nederland vonden ook dit jaar weer veel activiteiten plaats om aandacht te besteden aan borstkanker. Dit jaar in het bijzonder aan jonge vrouwen met borstkanker. Jonge vrouwen ervaren borstkanker anders als oudere vrouwen. Behandeling bij jonge vrouwen tast vaak de vruchtbaarheid aan. Ook de impact op het werk en sociale leven is groot. Jonge vrouwen zijn vaak de spil van het gezin met (jonge) kinderen.

De aandacht voor deze ingrijpende ziekte kan bijna niemand ontgaan zijn. In kranten, op tv en ook op Social Media is veel aandacht gegeven aan de impact en gevolgen van borstkanker. Voor sommigen soms een beetje teveel van het goede, de continue confrontatie met een (doorgemaakte) ziekte kan moeilijk zijn. Toch is het zinvol om aandacht te vragen voor de ziekte en de problemen die hiermee gepaard kunnen gaan. Het zorgt voor meer kennis en begrip in de omgeving.

Gevolgen
In onze praktijk behandelen wij veel mensen met (doorgemaakt) borstkanker. Deze vrouwen komen bij ons terecht tijdens het behandeltraject of daarna. Meestal worden zij naar ons verwezen omdat er klachten zijn van lymfoedeem of pijnlijke littekens.

Voor de gelegenheid roze lymfetape!

We maken van dichtbij mee hoe ingrijpend deze ziekte is op het dagelijks leven. Dat maakt het hebben van borstkanker zo complex, er komt zo veel meer bij kijken dan alleen een operatie. Vaak ontstaan de problemen en beperkingen ten gevolge van een borstkankeroperatie pas na de operatie, tot soms zelfs jaren daarna. Het zelfbeeld van vrouwen kan beschadigd raken door het missen van een borst. Daarbij is het vaak lastig je plek weer terug te vinden in het gezin of op het werk. Door de chemo en/of bestraling kan de concentratie en het geheugen aangetast worden. Dit heeft vaak tot gevolg dat vrouwen –ongewild- een stap terug moeten doen en vaker rustmomenten in moeten lassen, om normaal te kunnen functioneren.
Behalve chemo en bestraling, kan hormoontherapie ook zorgen voor vervelende complicaties, zoals neerslachtigheid, overgangsklachten en gewrichtspijn. Allemaal zeer vervelende bijwerkingen, waar je maar mee moet dealen…

Om de (late) gevolgen van een borstkankeroperatie onder de aandacht te brengen, hebben wij contact opgenomen met Harry Schipper, journalist van het Kontakt. Hij heeft een mooi artikel hierover geschreven, waarvoor dank!

Klik op onderstaande link om het artikel terug te lezen;
http://hetkontaktharderwijk.nl/lokaal/huidzorg-harderwijk-biedt-zorg-na-borstkanker-44684

Dit jaar hebben we in de praktijk, meer als voorgaande jaren, aandacht besteedt aan het goede doel Pink Ribbon. Op de foto’s is te zien hoe de wachtkamer is omgetoverd tot een roze binnenkomst. Zelfs de fuchsiaroze gladiolen passen mooi bij het thema..! Er waren make-up tasjes en tashangers te koop, waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan Pink ribbon. Het bekende roze lintje heeft de hele maand geprijkt op onze uniformen, we zullen ze nog missen…

We kunnen denk ik concluderen dat het wederom een zeer succesvolle campagne is geweest. Waarbij behalve aandacht vragen voor de ziekte, ook weer geld beschikbaar wordt gesteld om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.
Wij zijn enorm trots deel uit te kunnen maken van de, soms complexe, borstkankerzorg! Het geeft zoveel voldoening om vrouwen te kunnen helpen met de pijnklachten, maar ook een adviserende rol te vervullen bij alle strubbelingen die kunnen ontstaan na het reguliere behandeltraject.